Isännöitsijätoimisto Kyösti Lappalainen Ky

 

Huoneistotietojärjestelmä

Kaikki isännöimämme asunto-osakeyhtiöt on siirretty sähköiseen huoneistotietojärjestelmään ja siitä on tiedotettu taloyhtiöiden osakkeenomistajia.

Jokainen osakas huolehtii itse paperisen osakekirjan muuttamisesta sähköiseksi omistajamerkinnäksi. Tästä puhutaan myös osakekirjan mitätöintinä, joka tapahtuu asioimalla Maanmittauslaitoksen sähköisessä asiointipalvelussa tai toimipisteessä (Pieksämäen lähimmät toimipisteet sijaitsevat Mikkelissä, Kuopiossa ja Jyväskylässä). Jos toimitat hakemuksen ja osakekirjan postin kautta, niin lähetä se postivakuutettuna kirjeenä, koska asunnon osakekirja on arvopaperi.

Osakekirja on mitätöitävä viimeistään 10 vuoden kuluessa siitä, kun taloyhtiö on siirtynyt huoneistotietojärjestelmään.

  • Jos osakekirja on hallussasi, hae omistuksen rekisteröintiä ja toimita osakekirja Maanmittauslaitokselle mitätöitäväksi.
  • Jos osakekirja on pankissa lainan vakuutena, voit valtuuttaa pankin tekemään omistusoikeuden rekisteröinti puolestasi josta pankki perii palkkion. Jos laina-aika päättyy ennen tuota 10 siirtymäaikaa, niin tulee huomattavasti edullisemmaksi tehdä se itse sen jälkeen.
  • Jos myyt tai muuten luovutat osakkeet ennen tätä, pitää uuden omistajan eli ostajan hoitaa osakekirjan mitätöinti kaupan/luovutuksen jälkeen samalla, kun hän hakee omistuksensa rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta.
  • Jos osakekirja on kadonnut, se täytyy ensin kuolettaa. Kuolettamista haetaan käräjäoikeudelta. Osakas toimittaa käräjäoikeuden kuolettamispäätöksen Maanmittauslaitokselle sähköistä omistajamerkintää hakiessaan.

Osakeomistusoikeuden rekisteröinti on helppo tehdä. Maamittauslaitoksen lomake löytyy heidän nettisivustolta ja paperilomakkeen saa myös meidän toimistolta. Tässä mallilomake, johon on merkitty keltaisella yleisimmin paperisen osakekirjan omistusoikeuden rekisteröintiin yksityishenkilöltä tarvittavat tiedot, siinä tapauksessa kun omistaja ei muutu. Oman taloyhtiön Y-tunnuksen löydät vastikelaskun yläosasta.

Lisätietoja löydät Maanmittauslaitoksen verkkosivuilta https://www.maanmittauslaitos.fi/huoneistot